В керівництві ДП "Антонов" заявляють, що після війни планують відновити Ан-225 "Мрія", зруйнований російськими загарбниками на аеродромі в Гостомелі.

Як пише ЦТС, про це в інтерв’ю Forbes, розповіли в.о. гендиректора держпідприємства Євген Гаврилов та в.о. заступника гендиректора з операційної та адміністративної діяльності "Антонова" Віктор Авдєєв.

"Скажу, не вдаючись у подробиці, роботи щодо проєкту відновлення "Мрії" вже ведуться. Паралельно вивчається питання залучення коштів на їх виконання. Сподіваюся, що нам допоможе держава", - сказав Гаврилов.

Він також додав: "Існує багато скептиків, які стверджують, що відновлення "Мрії" є економічно неефективним. Ми не вступаємо до таких дискусій, проте вважаємо, що ефективність відродження такого літака слід оцінювати за іншими критеріями. Новий Ан-225 буде символом перемоги та відновлення потенціалу української авіабудівної галузі".

Щодо питання відносно вартості відтворення Ан-225, керівник "Антонова" відповів: "Будь-який унікальний виріб в одиничному екземплярі має досить високу ціну. Зараз про остаточну цифру говорити передчасно - проводяться відповідні розрахунки.Такі несерійні зразки, як правило, не окупаються, на відміну від літаків, які надалі виробляються серійно та інтенсивно експлуатуються".

Нагадаємо, що "Мрія" була майже знищена російськими окупантами в лютому під час спроб захопити аеродром в Гостомелі.

Пізніше капітан найбільшого в світі транспортного літака звинуватив керівництво "Антонова" у халатності, яка призвела до того, що Ан-225 не перегнали з України за кордон напередодні російського вторгнення.