Федеральний уряд Швейцарії планує виділити в рамках Четвертої програми розвитку транспорту (Fourth Agglomeration Transport Programme) 1,3 мільярда швейцарських франків на підтримку 32 проектів, націлених на покращення міської мобільності у кантонах, великих містах та муніципалітетах.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Фінансування спрямують у тому числі на розвиток мережі велосипедних доріжок та прогулянкових зон. Загальна вартість 32 проектів оцінюється приблизно у 6 млрд швейцарських франків.

Кожен із проектів був відібраний за чотирма критеріями - вони повинні покращувати транспортну систему, сприяти розвитку міських поселень, підвищувати безпеку дорожнього руху, а також знижувати забруднення довкілля та споживання ресурсів.

На федеральному рівні планується покривати від 30 до 45% витрат за відібраними 32 проектами за рахунок коштів Національного фонду доріг та транспорту агломерацій (NAF). Решту фінансування має забезпечити влада кантонів, муніципалітетів та міст.

Серед найбільш значущих відзначаються такі проекти: переключення пасажиропотоку з автобусних сполучень на трамвай у районі Цюріха Аффольтерн; будівництво пересадного транспортного вузла в районі залізничної станції Кур-Західний, а також транскордонне подовження трамвайної лінії Насьйон - Ле-Гран-Саконекс у Женеві.

Передбачається також фінансування низки проектів, які не стосуються рейкового транспорту. Це модернізація автодороги та підвищення безпеки руху у місті Біль (кантон Берн), будівництво велосипедного маршруту в долині Ліммат (кантони Цюріх та Аргау), а також розвиток мережі електробусів у Базелі.

Загалом починаючи з 2008 року федеральним урядом у розвиток залізничного та автомобільного транспорту вкладено понад 7 млрд швейцарських франків. Зокрема, кошти спрямовувалися на покращення координації руху громадського транспорту, легкових автомобілів, пішоходів та велосипедистів.