За підсумками травня поточного року імпорт Китаєм сирої нафти з росії зріс на 55% у річному вимірі до рекордного рівня, що дозволило рф вийти на перше місце з постачання сировини до КНР, випередивши Саудівську Аравію.

Як повідомляє ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це пише Reuters, наводячи дані Головного митного управління Китаю.

В травні імпорт російської нафти, включаючи постачання трубопроводом Східний Сибір - Тихий океан і морські перевезення з європейських та далекосхідних портів росії, склав майже 8,42 млн т.

Цей показник еквівалентний приблизно 1,98 млн барелів на добу та на 25% більше, ніж 1,59 млн барелів на день у квітні.

"Ці дані показують, що Москва може знайти покупців на свою нафту, незважаючи на західні санкції, хоча їй доводиться знижувати ціни. І хоча загальний попит на сиру нафту в Китаї був обмежений через COVID-обмеження та уповільнення економіки, провідні імпортери, включаючи нафтопереробного гіганта Sinopec і трейдера Zhenhua Oil, активізували закупівлю дешевшої російської нафти на додаток до поставок з Ірану та Венесуели", - пише Reuters.

Як раніше повідомляв ЦТС, частина судновласників продовжують заробляти, обслуговуючи рейси з рф, незважаючи на міжнародні санкції. Зокрема, це стосується перевезень сирої нафти.