Країни Ініціативи трьох морів (Австрія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія та Чехія), а також Польща, Україна та Молдова подають заявку на перегляд Трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T), пропонуючи побудувати 5 мостів через Дунай на кордоні з Румунією для покращення зв’язку між північчю та півднем Європи.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

У рамках розширення мережі TEN-T країни Східної Європи за рахунок коштів Євросоюзу прагнуть створити автомобільний та залізничний зв’язок між північчю та півднем.

"Ми залежали від зв’язків Схід-Захід. Сьогодні виявилося, що їх замало. Ми маємо бути максимально активними та прагнути формувати мережу TEN-T таким чином, щоб вона відповідала новим викликам", - зазначила заступник міністра транспорту та зв’язку Литви Юлія Скачкаускас.

За словами міністра транспорту Болгарії Миколи Сабєва, перевизначення коридорів TEN-T є необхідністю в нинішній ситуації.

"Ми все ще перебуваємо на низькому рівні з погляду зв’язків Північ-Південь. Особливо це стало помітно після початку війни. Ми маємо збудувати 5 нових мостів через Дунай на кордоні з Румунією. Ми робимо кроки в цьому напрямку. Це необхідно для того, щоб можна було говорити про покращення зв’язку між північчю та півднем Європи", - зазначив він.

Заступник міністра транспорту та інфраструктури Румунії Адріан Фогіш відзначив економічний зиск від розширення дорожньої карти. На його думку, Молдова відіграє важливу роль у побудові узгоджених зв’язків у цій частині Європи.

Міністр транспорту Молдови Андрій Спину заявив, що транзит товарів з території України до країн ЄС неможливий без участі його країни та закликав до розширення співпраці.

Учасники обговорили доповнення раніше завершеного автодорожнього маршруту Via Carpatia залізничним коридором Rail Carpatia.