Два європейські аеропорти - лондонський Хітроу та аеропорт Гельсінкі - повернулися до планів розвитку після перерви, викликаної зниженням пасажиропотоку в період пандемії Covid-19.

Про це з посиланням на Авиатранспортное обозрение пише ЦТС.

Лондонський аеропорт Хітроу планує відновити роботу останнього терміналу, що простоює, з середини червня. Термінал 4 (Т4) відкривається після дворічного простою на тлі зростання пасажиропотоків літнього розкладу. Керівництво Хітроу, втім, зазначає, що "минуть роки", перш ніж аеропорт повернеться до докризових показників трафіку.

У період пандемії Т4 інколи використовувався для обслуговування пасажирів, що прибували з країн "червоної зони", які з терміналу прямували безпосередньо до карантинних готелів.

Відновлення роботи Т4 дозволить багатьом авіакомпаніям повернутися додому з тимчасових зон обслуговування в інших терміналах. В основному він використовується авіакомпаніями з країн Близького Сходу та Центральної Азії. Зокрема, в Т4 повертаються авіакомпанії Air Astana, Azerbaijan Airlines та Uzbekistan Airways. Також він був традиційним терміналом для обслуговування "Аерофлоту", який призупинив рейси до Лондона через санкції.

У Хітроу наголосили, що керівництво аеропорту скористалося періодом простою, щоби провести в терміналі косметичний ремонт.

Аеропорт Гельсінкі інтегрує два термінали в один із 21 червня. Це черговий етап масштабного проекту розширення аеропорту вартістю 1 млрд євро, розрахованого на 10-річний термін. Нова зона терміналу відкрилася для пасажирів у грудні 2021 року, друга фаза завершилась у травні 2022-го. З 21 червня всі зони будуть інтегровані, тобто прибуття та відправлення пасажирів здійснюватиметься через один термінал. Назви "Термінал 1" і "Термінал 2" перестануть існувати. Внаслідок розширення площа термінального комплексу збільшиться на 45%, кількість виходів на посадку під широкофюзеляжні літаки подвоїться - до 16. Пропускна спроможність служб обробки багажу та паспортного контролю зросте на 50%.

Читайте також Варшавський аеропорт Модлін встановив рекорд пасажиропотоку за весь час роботи