За підсумками Вісімнадцятого засідання Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, яке відбулося 16-17 липня 2018р. у Львові, я можу впевнено затвердити, що наша співпраця в транспортній галузі з Литвою має позитивну динаміку та багато перспектив для розвитку.

70356

Найголовніше - це перспектива зміцнити торгово-економічні взаємовідносини (вже зараз ми можемо оцінити збільшення обсягів торгівлі за результатами 2017 року), розвиток сільського господарства та інвестиції литовських компаній.

Друге - це туризм. Ми очікуємо активне збільшення обсягів туристичних потоків між Україною та Литвою. Вже на даний момент в десятці основних ринків в'їзного туризму Литви Україна займає 6 місце (для порівняння це 5,4% всього ринку). У 2017 року в Литві були розміщені 83,2 тис. українських туристів, а Литовська Республіка знаходиться в топ 20 країн, громадяни яких найчастіше відвідують Україну.

 

А що ж транспорт?

Зрозуміло, що роль транспортного сполучення для кожного з вищеназваних пунктів грає ключову сполучну роль. Тому ми маємо намір розширити саму географію польотів між містами України і Литви для збільшення потоку туристів; також у нас є плани по електрифікації залізничного транспортного коридору, а також запланований запуск пасажирського поїзда "Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига". Для розвитку вантажних експортно-імпортних потоків ми також плануємо розвивати автомобільне і залізничне сполучення.

 

Що стосується авіасполучення

Наша основна задача зараз - це відновлення прямого авіасполучення між Львовом та Вільнюсом. Даний напрямок дуже перспективний і привабливий як для наших, так і для литовських пасажирів. Ми плануємо забезпечити пряме авіасполучення між містами до 2019 року. Це цілком реально, враховуючи, що литовці нас в цьому повністю підтримують, тому що крім того, що це буде сприяти подальшому розвитку бізнес зв'язків, ми ще й виграємо на туризмі. За останні роки наші туристи часто літають в Литву на відпочинок. Те ж саме ми помічаємо з їх боку - багатьом цікава культура і місця Західної України, а добиратися доводиться через Київ, що не дуже зручно.

1354786_original

 

Вантажні перевезення залізничним транспортом

З того, що є сьогодні: перше - це позитивна динаміка зростання перевезень вантажів контейнерним поїздом "Вікінг", який є частиною маршруту нового Шовкового шляху, в повідомленні Литва-Україна, а також очікуваний розвиток сервісу поїзда. Все це, в сукупності з узгодженою тарифікацією, сприятиме подальшому збільшенню обсягів контейнерних перевезень. Це залучення додаткових вантажопотоків за маршрутом Чорне море - Балтійське море - країни Скандинавії. Для цього нам потрібна зважена, конкурентоспроможна тарифна політику для перевезень вантажів, в тому числі і транзитних.

Для того, щоб досягти спільної, економічно обґрунтованої тарифної політики, литовці готові надати ряд значних знижок на перевезення транзитних вантажів через свою територію. Ми ж, у свою чергу, встановлюємо конкурентоспроможні тарифні умови на перевезення транзитних вантажів залізницями України. Крім того, ми плануємо забезпечити і конкурентоспроможні тарифні умови морської складової - адже вона має прямий вплив на залучення вантажопотоку з регіону Чорного моря.

Проте ми не обмежимось тільки Литвою та Україною, адже перспектив в даному сполученні набагато більше. В наших планах на найближчий час є також збільшення вантажопотоку з Туреччини і країн Азії.

 viking_2014

 

Що стосується пасажирських перевезень залізничним транспортом

Ми ініціювали питання щодо призначення нового поїзда ПАТ "Укрзалізниця", який з'єднає Київ з Мінськом, Вільнюсом і Ригою.

На даний момент є вже узгоджений розклад та тарифи поїзда чотирьох столиць "Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига". Поїзд почне курсувати вже з 28 вересня цього року з відправленням з Києва з періодичністю 1 раз в тиждень до введення нового графіка руху, який передбачений на 9 грудня 2018 р.

 

Автомобільне сполучення

Ми маємо намір продовжувати роботу з нарощування потенціалу української та литовської транспортної інфраструктури для того, щоб задовольнити потреби, в першу чергу, в перевезеннях між нашими країнами, і також щоб дати нові можливості для розвитку торгово-економічних відносин.

Під час останнього засідання українсько-литовської Змішаної Комісії про міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, яке проходило 08-09 серпня 2017 року в Вільнюсі, ми обговорювали питання про подальшу лібералізацію двосторонніх і транзитних перевезень вантажів автотранспортом. Литовці цілком "за", питання лише в законодавстві - українські національні правові акти повинні відповідати європейському законодавству згідно положень Угоди між Україною та Європейським Союзом про Асоціацію. Це те, над чим ще працюємо.

 

Висновок

Окрім загального економічного зростання, розвиток транспортного сполучення між Україною та Литвою надасть поштовх активному, взаємному розвитку бізнесу в обох країнах, так як будуть створені додаткові можливості для литовських компаній на українському ринку і, відповідно, українських на ринку Литви.

Крім усього перерахованого вище, ми також активно будемо налагоджувати співпрацю на рівні ділових кіл та асоціацій бізнесу, об'єднаннями промисловців і підприємців обох країн в сфері інфраструктури.

Наступне засідання Міжурядової українсько-литовської комісії (в 2019 році) буде проведено в Литві. А до того часу нам потрібно концентруватись на виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка в даному випадку відіграє величезну роль для майбутнього успіху нашої співпраці.