Державний департамент США запровадив санкції проти двох компаній та двох суден, пов'язаних з експортом скрапленого природного газу у межах російського проєкту "Арктик СПГ 2" (Arctic LNG 2), який вже знаходиться під обмеженнями.

Як пише ЦТС, про це йдеться у заяві, яку опублікували на сайті Держдепу США, передає "Європейська правда".

У Держдепі зазначили, що обмеження стосуються компаній Gotik Energy Shipping Co і Plio Energy Cargo Shipping OPC PVT LTD. 

Gotik і Plio Energy - зареєстрований власник і комерцій менеджер судна для транспортування скрапленого природного газу - New Energy. Ще одне судно, яким управляє та яке експлуатує Plio Energy, є Mulan.

Речник Держдепу Метью Міллер пояснив, що New Energy використовувала оманливі практики судноплавства. За його словами, компанія відключила свою автоматичну системи ідентифікації, для завантаження вантажу з підсанкційного проєкту "Арктик СПГ 2", перевантажуючи товар із судна на судно LNG/C Pioneer, яке було заблоковане США 23 серпня 2024 року.

Санкції запровадили у відповідь на повномасштабну війну росії проти України, щоб збільшити глобальні енергетичні важелі впливу на рф.