Вантажооборот світової цивільної авіації в липні 2024 року досяг рекордних 23,3 млрд тонн-км, перевищивши пікові рівні ковідного 2021 року. Історичний рекорд галузь переступила ще попереднього місяця. Щодо рівнів минулого року глобальний вантажний авіатрафік у липні зріс на 13,6%, випливає з огляду Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), пише ЦТС.

На міжнародних лініях вантажообіг цивільної авіації зріс ще сильніше - на 14,3%. Зростання зафіксовано у всіх регіонах. Найбільшими темпами обсяги перевезень продовжують збільшуватися в Азійсько-Тихоокеанському регіоні (на 17%) та Європі (на 16,1%), найменшими - у Північній Америці (на 9,5%).

Пропозиція на ринку повітряних вантажоперевезень щодо минулого року продовжує зростати, проте темпи його приросту після стрибка, зафіксованого місяцем раніше, тепер трохи сповільнилися. Якщо у червні зростання склало 8,8% щодо минулого року, то у липні воно зафіксовано на рівні 8,3%.

Коментуючи досягнутий за підсумками липня рекордний показник, генеральний директор IATA Віллі Уолш зазначив, що вантажні авіаперевезення продовжують отримувати вигоду зі зростання світової торгівлі, електронної комерції, що розвивається, і обмежень у сегменті морських перевезень.

"Оскільки пік сезону ще попереду, цей рік обіцяє бути дуже успішним для авіаперевезень. Авіакомпанії довели свою здатність маневрувати в умовах політичної та економічної невизначеності", - додав він.