Єврокомісія зобов'язала всі аеропорти Євросоюзу, які закупили нові сканери для ручної поклажі, повернути обмеження щодо перевезення рідин. Це правило почне діяти з 1 вересня 2024 року та зобов'язує всі повітряні ворота ЄС, а також Ісландії, Швейцарії та Норвегії пропускати в ручній поклажі пасажирів лише ємності з рідинами об'ємом до 100 мл.

Про це пише ЦТС з посиланням на Avianews.

Попереднє рішення Єврокомісії дало зелене світло на зняття цих обмежень, які діють із 2006 року. Для цього аеропорти мали закупити нові сканери ручної поклажі C3, які використовують технологію комп'ютерної томографії для перевірки вмісту валіз мандрівників.

Такі сканери вже встановлені в аеропортах Амстердама, Гельсінкі, Таллінна, що дало змогу повністю або частково зняти обмеження на перевезення рідин у ручну поклажу при вильоті з цих міст.

Додатковою перевагою C3-сканерів стало те, що пасажирам більше не потрібно було виймати з валіз ємності з рідинами, фотоапарати, ноутбуки та іншу електроніку для проведення перевірки. Це дозволило збільшити пропускну спроможність пунктів контролю без збільшення кількості точок контролю.

У рішенні Єврокомісії 2024/2108 від 29 липня 2024 року вказується, що поточні налаштування нових сканерів необхідно переглянути з метою покращити їхню роботу, а старі обмеження на провезення рідин вводяться як запобіжний засіб.

Це рішення вже викликало критику організації ACI Europe, яка поєднує європейські повітряні ворота. Вона заявила, що аеропорти, що купили нові сканери, по суті були оштрафовані за це.

ACI Europe вказує, що C3-сканери коштують у 8 разів дорожче за сканери для ручної поклажі попереднього покоління, а експлуатація нового обладнання обходиться в 4 рази дорожче. Аеропорти йшли на такі витрати, щоб покращити сервіс та зробити подорожі комфортнішими, проте тепер ці переваги повністю нівельовані.

Хоча нові обмеження введені як тимчасові, Єврокомісія у своєму рішенні не вказала термінів, коли їх буде знято. У зв'язку із цим ACI Europe закликала єврочиновників негайно розробити дорожню карту із зазначенням етапів для зняття нових обмежень.