Фінська машинобудівна компанія Konecranes заявила про намір постачати портові крани до США, щоб послабити на цьому ринку монополію з боку китайських виробників, і вже створює мережу партнерів для повного спектру портового кранового обладнання на території Штатів.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

У лютому 2024 року президент США Джо Байден підписав указ про кібербезпеку у портах. Документ, зокрема, включав план із заміни портових кранів китайського виробництва на японські через побоювання того, що це обладнання оснащене шпигунськими пристроями. Близько 80% кранів, що працюють в американських портах, виробляються в Китаї та оснащені китайським програмним забезпеченням.

Крім того, як заходи проти "несправедливої ​​торговельної практики Китаю" президент США оголосив про різке підвищення тарифів на кілька груп китайських товарів, у тому числі на портові крани, мито на які, як планується, буде підвищено з 1 серпня на 25%. 

У Konecranes зазначають, що мають три заводи з виробництва кранів у США, де працюють близько 2,2 тис. осіб. Виробник розраховує розширити мережу заводів в США.

Влада США при цьому наголошує, що для кожного крана потрібно 1,5 тис. тонн сталі, виробленої в США.

На виробництво та постачання кранів піде кілька років, і Konecranes вже побачили зацікавленість з боку декількох компаній.