В Міністерстві відновлення повідомили, що схвалено всі подані Україною проєкти у рамках програми "Механізм "Сполучення Європи", пише ЦТС.

"В рамках програми Європейського Союзу "Механізм "Сполучення Європи" (CEF) було погоджено чотири проєкти з розвитку транспортної інфраструктури, подані українською стороною", - зазначили в відомстві.

Відповідне рішення було схвалено під час засідання Координаційного Комітету програми 16 липня.

Йдеться про проєкти - "Інтеграція залізничної системи України в транспортну систему ЄС. 1 етап". Проєкт передбачає вдосконалення залізничної мережі та розвиток колії 1435 мм для забезпечення технологічної сумісності та підвищення пропускної спроможності залізничної інфраструктури.

Також погоджено проєкт "Організація транспортних потоків з метою підвищення пропускної спроможності інфраструктури, безпеки та ефективності послуг з перетину кордону на спільній дорозі Румунія-Молдова-Україна ПП Галац/Джурджулешти/Рені". 

Розроблений та поданий проєкт був спільно із молдавськими та румунськими колегами. Його реалізація дозволить забезпечити безперервність руху між вказаними пунктами пропуску. 

Крім того, йдеться про проєкт "Українська річкова інформаційна служба на р. Дунай - УкрРІС на р. Дунай".  Проєкт полягає у створенні та впровадженні річкової інформаційної служби на українській частині р. Дунай, у тому числі її інтеграцію до порталу EuRIS та CEERIS проєкту RIS COMEX, а також забезпечення належного рівня безпеки судноплавства та надання гармонізованих інформаційних послуг суднам на внутрішніх водних шляхах. 

Останній проект - "Інтегрована модернізація європейської мережі CNS". Фокус проєкту - відновлення аеронавігаційної галузі України та подальша модернізація інфраструктури зв’язку, навігації, спостереження та аеронавігаційної інформації.

"Всі проєкти у першу чергу є євроінтеграційними. Вони фізично наближають Україну до Європейського Союзу, розширюють можливості транспортних коридорів, руху товарів та послуг, дозволяють пришвидшити інтеграцію української транспортної інфраструктури до транспортного простору ЄС. Особливістю програми CEF є співфінансування для реалізації проєктів у розмірі 50%. Грант з боку Євросоюзу складатиме орієнтовно 53 млн євро, таку ж суму має також забезпечити українська сторона за рахунок доступних джерел фінансування", - наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.