Міністерство інфраструктури Польщі оголосило, що через півроку планується відкрити сполучення Сянок-Хирів. Лінія, якою оперуватиме приватний перевізник SKPL Cargo, з'єднає південний Підкарпатський регіон Польщі з Україною.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Наразі перелік проміжних зупинок невідомий.

У 2024 році SKPL Cargo отримала рішення про надання їй так званого відкритого доступу до інфраструктури, що дає право компанії організувати комерційні перевезення.

Рішення Управління залізничного транспорту включає право на запуск потягів в рамках річного розкладу 2024/2025 років.

Таким чином, SKPL може обслуговувати державний прикордонний маршрут Сянок-Угерце-Устрики-Кросцєнко - з середини грудня 2024 року.

На маршруті курсуватимуть три пари поїздів на день.

"Зараз проводиться аналіз, чи будуть поїзди курсувати з понеділка по п'ятницю або в усі дні тижня", - зазначив президент правління SKPL Cargo Томаш Страпаґєль.

SKPL також обслуговує одну міжнародну лінію: від Варшави до Рави-Руської в Україні. У цьому випадку перевезення здійснюється у співпраці з "Укрзалізницею", що забезпечує сполучення поїздів в Раві-Руській. Також УЗ відповідає за продаж квитків не тільки в межах України, а й на поїзд SKPL Варшава - Рава-Руська.

У випадку сполучення з Хирівом правила оформлення та організації транспорту, швидше за все, відрізнятимуться. "Домовленості з українською стороною тривають", - додав президент правління SKPL Cargo.

Однак попередні домовленості показують, що сполучення Сянок-Хирів також буде комерційним на українській стороні кордону, і перевізник не отримуватиме субсидії від місцевої місцевої чи державної адміністрації.