Голова Агентства відновлення Мустафа Найєм повідомив, що залишає свою посаду, пише ЦТС.

"Рішення прийняв самостійно через системні перешкоджання, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження. Починаючи з листопада минулого року, команда Агентства почала стикатися з постійною протидією, спротивом та створенням штучних перешкод", - заявив він.

За словами посадовця, Агентству відновлення скасували бюджет на проекти з відновлення та утримання доріг.

"Скасування коштів на утримання інфраструктури неминуче позначиться в першу чергу на стані доріг оборонного значення і, як наслідок, на всій військовій логістиці. Якщо це не зміниться, наступного сезону нас чекає ускладнення військової логістики та експорту продукції", - підкреслив Найєм.

Також він зазначив, що документи на оплату захисних споруд, фортифікацій або відновлення погоджувалися в Уряді місяцями, поверталися по шість-вісім разів, затримувалися по декілька місяців, а деякі не погоджені й досі.

Голова Агентства додав, що з початку року відомству знизили заробітну плату - левовій частині працівників було зрізано до 68% зарплати. "У нас не було космічних зарплат - старший спеціаліст Агентства отримував трохи більше 30 тисяч гривень, а зараз - 14. Внаслідок цього з початку року ми вже втратили 25% нашого колективу", - повідомив він.

"За весь час великої війни ми не провалили і не зупинили жодного проекту, жодного військового вантажу, жодного евакуаційного маршруту. На сьогодні Агентство одночасно координує роботу 353 будівельних майданчиків з відновлення по всій країні", - підкреслив посадовець.

Після деокупації постраждалих регіонів Агентсво відновлення відновило майже 1,3 тис. км автошляхів та рух 330 мостами. 29 найбільших пунктів пропуску на західному кордоні відремонтувано та розпочато проектні роботи з реконструкції та будівництва двох нових пунктів.

Після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС у надстислі терміни збудовано 155 км магістрального водогону у Дніпропетровській області, який забезпечить питною водою 1,5 млн людей.

Одним із найбільших проектів Агентства Найєм назвав спорудження захисних конструкцій від дронів та ракет на 22 розподільчих підстанціях НЕК "Укренерго" та захист 103 обʼєктів енергетики від осколкових уражень, яке було нам доручено рішенням Ставки Верховного головнокомандувача. Голова Агентства відновлення зазначив, що завдяки цьому після останніх обстрілів енергетикам вдалося у найкоротші терміни відновити постачання електроенергії у Харківській, Одеській та Миколаївській областях.

"Очевидно, ми не завжди вписувалися у сьогоднішній стиль та команду державного управління. І не виключаю, що згодом будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу у публічній площині. Насправді, це вже відбувається тривалий час. Я готовий до цього і перед звільненням звернувся до усіх правоохоронних та контролюючих органів з проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством. Сьогодні написав заяву про звільнення і попрощався з командою Агентства та керівниками Служб відновлення у регіонах", - підсумував Найєм.

Нагадаємо, Мустафу Найєма було призначено головою Агентства відновлення та розвитку інфраструктури України в січні 2023 року.