Частка кредитних продажів авто за січень-травень 2024 року збільшилася з 11% до 15% від загального обсягу продажів нових авто порівняно з аналогічним періодом минулого року, пише ЦТС.

В середньому впродовж січня-травня 2024 року обсяг продажів автівок в кредит склав 900 штук на місяць.

"Позитивна динаміка автокредитування стала можливою через суттєве зниження облікової ставки НБУ до 13,5%, що дає змогу залучати більш "дешеві" ресурси на розвиток кредитування", - зазначив керівник напрямку автокредитування банку "Глобус" Сергій Кіпоренко.

З початку 2024 року уподобання фізичних осіб у питанні придбання авто в кредит залишаються незмінними. Так, 5 найбільш популярних "кредитних" автобрендів та моделей в ціновому діапазоні 16-45 тис. доларів має такий вигляд: Toyota, Renault, Volkswagen, Škoda, BMW.

Дещо інші пріоритети у юридичних осіб. Так найбільш популярні авто в кредит - це Renault, Toyota, Volkswagen та Peugeot.

В сегменті недорогих авто в ціновому діапазоні 10-18 тис. доларів, рейтинг вподобань клієнтів виглядає наступним чином: Renault, BYD, Citroën, Chery, Geely, Fiat, JAC та Great Wall.

А рейтинг популярності преміальних авто вартістю від 80-100 тис. доларів і вище виглядає наступним чином: BMW, Lexus, Mercedes, Audi, Land Rover та ін.

Експерт також зазначив, що за 5 місяців 2024 року частка продажів нових автівок лізинговими компаніями складає 30%, на банківські установи припадає до 70% нових авто від загальної кількості кредитних продажів. На ринку вживаних авто ситуація протилежна: 70% автівок реалізується лізинговими компаніями та лише 30% через банки.

Таке співвідношення може зберігтись і надалі, адже ринок вживаних авто в рази перевищує ринок нових автомобілів. Крім того, політика лізингових компаній більш лояльна, як до стану вживаної автівки, так і до переліку вимог до клієнтів. Водночас банки, враховуючи низку ризиків при кредитуванні сегмента вживаних авто, більш обережні до даного ринку: вони схильні кредитувати, коли продавцем вживаного автомобіля є юридична особа, приміром, автосалон. До того ж продаж таких автівок зазвичай супроводжується нотаріальним посвідченням договорів застави, що є додатковими витратами для позичальника.

Щодо кредитування вживаних авто, то впродовж 5 місяців найбільш популярними автобрендами стали: Volkswagen, Toyota, Hyundai та Audi.