Світові авіакомпанії підвищили свій прогноз прибутку на 2024 рік до 30,5 млрд доларів, оскільки кількість мандрівників буде рекордною.

Про це пише ЦТС з посиланням на Економічну правду.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що очікує, що цього року світова галузь отримає 30,5 млрд доларів прибутку, що перевищує переглянутий у бік збільшення прогноз у 27,4 млрд доларів у 2023 році, оскільки перевізники стримують базові витрати на оплату праці, незважаючи на нещодавні страйки.

Це лише через чотири роки після того, як галузь зазнала збитків у розмірі 140 млрд доларів у 2020 році внаслідок пандемії, і це вище прогнозу на 2024 рік у розмірі 25,7 млрд доларів, оприлюдненого в грудні.

"Ситуація краща, ніж ми очікували, особливо в Азії", - зазначив генеральний директор Віллі Волш.

Однак авіакомпанії попередили, що їхня здатність задовольнити значне зростання попиту на авіаперевезення стримується перебоями в глобальних ланцюжках поставок, в тому числі в поставках їхніх власних літаків.

Очікується, що дохідність пасажирів - або середня сума, яку платить пасажир за політ на одну милю - зросте на 3,2% порівняно з 2023 роком, повідомляє ІАТА у своєму економічному прогнозі, який виходить двічі на рік. Частково це пов'язано з тим, що зростання пропускної спроможності обмежене, що призводить до підвищення середніх тарифів.

На противагу цьому, відповідний показник для вантажних перевезень, як очікується, впаде на 17,5% у 2024 році, оскільки ринки вантажних перевезень повертаються до нормального стану після бурхливого зростання під час пандемії.