У Закарпатській обласній раді повідомили, що ухвалили рішення про ліквідацію комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Ужгород", однак не оприлюднили його через інформацію з обмеженим доступом.

Про це пише ЦТС з посиланням на Еспресо Захід.  

"Обласна рада 21.03.2024 відповідно до повноважень визначених пунктом 20 частини І статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", прийняла рішення № 1085 про ліквідацію Закарпатського обласного комунального підприємства Міжнародний аеропорт Ужгород", - йдеться у повідомленні обласної ради. - Документи, які послугували підставою для прийняття вказаного рішення, містять інформацію з обмеженим доступом та не підлягають оприлюдненню відповідно до статей 6, 9 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Рішення, № 1085 від 21.03.2024 року також містить інформацію з обмеженим доступом та не підлягає оприлюдненню відповідно до статей 6, 9 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

За даними Закарпатської обласної ради, земельна ділянка, на якій розташований аеропорт, перебуває у власності Ужгородської міської ради.

Нерухоме майно комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Ужгород", відповідно до рішень Закарпатської обласної ради, передано у державну власність.

Рухоме майно, відповідно до рішень облради, станом на сьогодні є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ та міст області (комунальною власністю) і питання щодо його передачі у державну власність може розглядатись виключно на черговій сесії обласної ради. 

При цьому в обласній раді наразі не знають, чи створення окреме державне підприємство, яке забезпечуватиме діяльність аеропорту та в якому могли б працевлаштувати частину працівників КП "Міжнародний аеропорт "Ужгород", на якому працювало 118 працівників при штатній чисельності 167 осіб.

"Закарпатська обласна рада як орган місцевого самоврядування не володіє достовірною інформацією щодо створення державного підприємства, що буде здійснювати діяльність в галузі авіації на базі відокремленого майна Закарпатського обласного комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Ужгород", однак можливість створення такого підприємства обговорюється відповідними органами державної влади. За умови створення зазначеного підприємства більшість працівників може бути працевлаштовано на такому державному підприємстві після здійснення всіх організаційно-розпорядчих дій щодо його створення", - додали в облраді.

Снимок экрана 2024-05-29 171235

Доповнено. Дещо раніше в інтерв’ю екскерівник КП "Міжнародний аеропорт Ужгород" Олег Коцюба так описував ситуацію навколо аеропорту:

"Він був єдиним повністю функціонуючим аеропортом станом на 24.02.2022 року. Як директор аеропорту наказом від 24 лютого 2022 року я перевів його на цілодобовий режим роботи. За перші десять днів ми прийняли 37 бортів цивільної та державної авіації. Аеропорт функціонує й досі. Але враховуючи дике прагнення керівництва обласної адміністрації знищити аеропорт - вони його знищили.

Рішенням сесії обласної ради 1085 від 21 березня цього року Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт Ужгород" ліквідоване.

Іншим рішенням 1083 нерухомість передано у державну власність структурі, яка не має жодного сертифіката ані експлуатанта аеропорту, ані будь-якого іншого сертифіката за напрямом забезпечення обслуговування повітряних суден. У штаті вона має аж 14 людей, включно з бухгалтером, сторожем і прибиральницею. Це не та структура, що спроможна забезпечити роботу великого підприємства".

Разом з тим він зазначив, що, якщо українська влада сприятиме нормальному функціонуванню аеропорту, то технічно відновити його роботу ще можливо.