Федеральне міністерство боротьби зі зміною клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії схвалило реалізацію проекту S‑LINK, що передбачає будівництво лінії швидкісного трамвая довжиною 15 км, що йде від станції Зальцбург-Центральний у південному напрямку до передмістя Халлайн.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Обслуговуватиме лінію оператор громадського транспорту Зальцбурга Salzburg Linien Verkehrsbetriebe, з яким планується укласти концесійну угоду терміном на 99 років.

Нова лінія стане продовженням діючої Salzburger Lokalbahn (SLB) довжиною 38 км, що з'єднує Зальцбург із комуною Лампрехтсхаузен.

Реалізувати проект планується у чотири етапи. Перший, схвалений міською радою Зальцбурга у грудні 2020 року, включає спорудження двоколійної підземної ділянки завдовжки 1 км від станції Зальцбург-Центральний до палацу Мірабель (Mirabellplatz) на схід від центру міста.

Підготовчі роботи розпочнуться у 2024 році, а будівельні - у 2025 році. Закінчити їх намічено до 2028 року. За наступними трьома етапами вивчаються варіанти маршрутів та розміщення зупинок. Будівництво нової лінії протягом усього завершиться не раніше 2034 року.

Очікувана вартість проекту S‑LINK варіюється в межах 1,98 - 2,84 млрд євро, залежно від вибору остаточного варіанта маршруту. Федеральний уряд Австрії зобов'язався покрити половину загального обсягу капітальних витрат. 

Реалізація проекту дозволить знизити навантаження на систему громадського транспорту міста, особливо у години пік. До Зальцбурга, столиці однойменної федеральної землі, щодня на роботу та навчання приїжджає близько 60 тис. чол., крім того, знамените місто щороку відвідують близько 9 млн туристів.