Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач взяв участь у заходах високого рівня у рамках тижня Connecting Europe Days у Брюсселі, присвяченому розвитку транспорту та логістичних маршрутів Європи.

Про це пише ЦТС з посиланням на Урядовий портал.

"Інтеграція України до Європейського Союзу відбувається, зокрема і через розширення українських шляхів у мережі TEN-T. Працюємо над наступним кроком - включенням до транспортної мережі маршрутів, що ведуть до Дунаю. Це надзвичайно важливо з огляду на розвиток Дунайського кластеру та потребу нарощення логістичних можливостей", - зазначив він.

Також за словами посадовця, для України це доступ до частини інструментів ЄС для фінансування транспортних проектів на рівні з іншими країнами, що включені до мережі TEN-T.

"Звернув увагу колег на важливість продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС. Позиція Єврокомісії, що "транспортний безвіз" має бути продовжений. Ми це цінуємо. Важливо, що бездозвільний проїзд вантажного транспорту – це також про інтеграцію, як українського ринку до ЄС, так і європейського до нас", - наголосив Деркач.

Нагадаємо, 22 грудня 2023 року було підписано Порозуміння високого рівня між Україною та Європейським Союзом про поширення індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі в Україні (TEN-T), що забезпечить включення до TEN-T нових маршрутів, які ведуть до кордонів з країнами-членами Європейського Союзу, а також до Республіки Молдова. 

Включення маршрутів до мап TEN-T забезпечує доступ до фінансових інструментів ЄС для реалізації інфраструктурних проектів на відповідних ділянках, зокрема, в рамках фінансового інструменту Європейського Союзу "Механізм "Сполучення Європи" (CEF - Connecting Europe Facility), що стане ключовим для покращення транспортного сполучення з Європейським Союзом шляхом включення України в транс’європейські мережі. 

Також 6 червня 2023 року у м. Львів було укладено відповідну Угоду між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України у програмі ЄС "Механізм "Сполучення Європи", що дозволить залучати фінансування ЄС для розвитку транспортних артерій та підтримки стійких транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.