Компанія De Lijn, оператор громадського транспорту Фламандського регіону Бельгії, спільно з іспанською компанією CAF та бельгійським розробником безпілотних транспортних систем OTIV проводить випробування інноваційних інтелектуальних пристроїв безпеки. Тестування проходить на найдовшій у світі трамвайній лінії Kusttram завдовжки 67 км між комуною Де-Панне та містом Кнокке-Хейст.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Прокладена вздовж узбережжя Північного моря лінія перетинає міські центри та завантажені ділові райони, а також заходить до спокійних курортних зон, що дозволяє перевірити систему забезпечення безпеки в різних умовах експлуатації.

Для виявлення потенційних джерел небезпеки поблизу рухомого складу вагони трамваю серії Urbos 100 виробництва CAF оснащують датчиками у комплексі із системою обробки даних на основі штучного інтелекту.

Система в реальному часі визначає та аналізує поведінку пішоходів, велосипедистів, мотоциклістів та автомобілів, прогнозує можливість виникнення небезпечних ситуацій та видає рекомендації водієві.

Проект реалізується з літа 2023 року. У ході першого етапу випробувань, який планується завершити восени 2024 року, належить визначити швидкодію системи та здатність програмного забезпечення OTIV прискорити реакцію водія на небезпеку.

На цьому етапі проводиться тільки збір даних із датчиків без зворотного зв'язку з водієм. На наступних етапах передбачається перевірити можливість передачі водієві оперативної інформації та автоматичної зупинки вагона трамвая у разі небезпеки.

Також розглядається можливість проведення випробувань на міських мережах оператора De Lijn у Генті та Антверпені.