Росія звернулася до Казахстану з проханням створити резервний фонд в обсязі 100 тис. тонн бензину та бути готовим поставити це пальне до країни-агресора, якщо виникне така необхідність. Ця необхідність може бути зумовлена подальшими атаками українських дронів по російських нафтопереробних заводах.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Reuters. Німецьке інформаційне агентство, в свою чергу, отримало відповідну інформацію від джерел в галузі.

Останні, зокрема повідомили, що після звернення керівництва рф до Казахстану з відповідною пропозицією, вже навіть було укладено угоду про використання резервів бензину для росії.

Зазначається також, що з 1 березня рф на шість місяців запровадила заборону на експорт бензину, аби запобігти гострому дефіциту палива. Заборона втім не поширюється на Євразійський економічний союз, до якого входить і Казахстан.

За даними джерел, станом на 5 квітня запаси бензину марки АІ-92 у Казахстані становили 307,7 тис. т, бензину марки АІ-95 - 58 тис. т.

Нагадаємо, аби подолати ризик дефіциту на своєму внутрішньому ринку, який виник через ремонти на російських НПЗ після атак українських дронів, росія у березні почала імпортувати пальне з білорусі. Зокрема, в першій половині березня він склав 3 тис. т.