На 2300 вагонів компанії Ferrexpo накладено арешт і вони не здійснюють перевезення вантажів.

Як пише ЦТС з посиланням на Кременчуцьку газету, про це розповів голова правління Полтавського ГЗК Віктор Лотоус.

"Нам не вдалося повернути свої вагони. Ми частково користуємося вагонами Біланівського ГЗК, Єристівського ГЗК, які є власниками цих вагонів. Але основна частка - це 2300 вагонів - зараз заарештовані", - сказав він.

В свою чергу, старший менеджер по логістиці Ferrexpo Віталій Олійник написав у Facebook: "Нарешті я про це можу написати... Керуючись надуманими та недолугими обвинуваченнями, прокуратура заборонила курсування половині нашого вагонного парку". Він додав, що вагони знаходяться під арештом з жовтня 2023 року.

Віктор Лотоус повідомив, що частина арештованих вагонів вагонів стоїть на території підприємства, а решта - по всій території України.

"Тому ми заміщуємо це вагонами третіх сторін. Ми не задоволені їх якістю, тому що в нас гальмується наше відвантаження, тому що вагони підходять не підготовлені для нашого відвантаження. І дуже багато ми зусиль, трудових ресурсів викладаємо для того, щоб ці вагони були підготовлені до відвантаження. А також це ще економічні для нас збитки, тому що ми платимо більше коштів за використання вагонів третіх сторін в порівнянні з нашими власними вагонами", - зазначив він.

У вересні 2023 року департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України наклав арешт на частки корпоративних прав у розмірі 50,3%, що належать Ferrexpo AG у Єристівському та Біланівському гірничо-збагачувальних комбінатах.

26 березня 2024 року в Ferrexpo повідомили, що суд наклав обмеження на корпоративні права всіх українських дочірніх компаній Ferrexpo plc у рамках серії судових розглядів, що тривають, проти найбільшого власника Ferrexpo Костянтина Жеваго стосовно банку "Фінанси та Кредит", який належав йому. "Ці обмеження накладено на 49,5% акцій українських дочірніх компаній групи, за винятком ТОВ "ТІС-Руда" і ТОВ "Нова-Логістика", де колективне обмеження становить 24,7% і 25,2% відповідно", - сказано в біржовому повідомленні Ferrexpo.