Вранці 22 березня 2024 року російські окупанти завдали чергового ракетного удару по об’єктам інфраструктури в Україні. Серед іншого було вражено найбільшу ГЕС України - ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Як пише ЦТС, цю інформацію підтвердили в "Укргідроенерго".

"Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та плотині. Наразі триває пожежа на станції. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, долаючи наслідки численних авіаударів", - сказано в повідомленні відомства.

Там зазначили, що загрози прориву немає. Ситуація на дамбі станції контрольована.

Доповнено. "Є влучання по ГЕС-2 і по ГЕС-1 (з яких складається електростанція)… На сьогоднішній день ми втрачаємо станцію. ГЕС-2 невідомо в якому об’ємі і чи зможе працювати. Тому що дві ракети прилетіли прямим попаданням по ГЕС-2. Одна ракета прилетіла по підкранових балках і влучила в опору. Тобто ГЕС-2 в критичному стані, ГЕС-1 теж зараз не працює. Ми вживаємо всіх заходів, щоб піднімати затвори і спрацьовувати воду, тому що, на жаль, через станцію ми не зможемо пропрацьовувати цю воду", - розповів Ігор Сирота, гендиректор "Укргідроенерго".

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 року, о 02:50, російські війська здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС на Дніпрі. Внаслідок підриву машинної зали зсередини гідроелектростанцію було повністю зруйновано, а Каховське водосховище спустошене.

photo_2024-03-22_08-15-14

В ході ранкової російської атаки міністр енергетики України Герман Галущенко написав у Facebook: "Ворог здійснює наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Мета - не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни. На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генераціі, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Окрім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС".

photo_2024-03-22_07-18-29

photo_2024-03-22_11-05-41