Влада Фінляндії повідомила, що власники автомобілів з російськими номерними знаками зобов'язані до 16 березня вивезти з країни свої машини, бо з цього дня їхні автомобілі можуть почати затримувати.

"З найближчої суботи водії помічених на дорогах зареєстрованих в росії автомобілів повинні довести контролюючим органам, що вони мають право користуватися автомобілем у Фінляндії. Рекомендується мати відповідні документи при собі в дорозі, щоб ви могли довести своє право на використання автомобіля з російськими номерними знаками, як тільки вас про це попросять", - йдеться у заяві департаменту митного контролю Фінляндії.

Зазначається, що наразі право на тимчасове користування автомобілем, зареєстрованим в рф, збережено у Фінляндії для студентів очної форми навчання, що постійно проживають за межами території ЄС, а також для працюючих за терміновим трудовим договором, чиї машини були легально ввезені до Фінляндії до заборони на в'їзд. Також винятково дозволено в’їзд авто з дипломатичними номерами та тим, що прибувають до Фінляндії з гуманітарними цілями.

За порушення правил митниця може затримати автомобіль та зробити можливу податкову оцінку. Санкції можуть включати, наприклад, сплату мит, податку на додану вартість, вивезення авто з території ЄС.

Нагадаємо, що 11 березня в Литві конфіскували перше авто з російськими номерами.

А в Естонії з сьогоднішнього дня, 13 березня, почнуть штрафувати власників автомобілів з російськими номерними знаками. Розмір штрафу складатиме до 400 євро.

Восени минулого року п'ять країн Євросоюзу, що межують із росією (Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва), запровадили заборону на в'їзд автомобілів, зареєстрованих у рф. Таке рішення було ухвалено на підставі санкцій ЄС, які розглядають в'їзд зареєстрованих у рф машин як заборонений імпорт.