Ряд банків Об'єднаних Арабських Еміратів через ризик вторинних санкцій обмежив розрахунки з росією. Деякі банки ОАЕ закривають рахунки з російськими власниками.

Як пише ЦТС, про це повідомляють Вєдомості.

Зазначається, що наразі банки Об'єднаних Арабських Еміратів не приймають гроші з росії та не проводять платежі у зворотний бік, а також продовжують закривати рахунки компаній, власники яких є громадянами росії.

Деякі російські банки, котрі мають кореспондентські рахунки в дирхамах, відкриті в ОАЕ, не можуть використовувати їх для платежів. Ситуація з банківським обслуговуванням ускладнюється і для компаній із російськими бенефіціарами, які не отримують гроші з росії та не переводять до рф.

Найбільші труднощі виникають у тих, хто використовує юрисдикцію як транзит для платежів до рф чи з рф.

Нагадаємо, у вересні минулого року Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) заявляв, що Дубай став операційним хабом для тіньових поставок російської сирої нафти. Із тих танкерів так званого "тіньового флоту", які обходять санкції та обмеження цін на нафту, 41% на той момент було зареєстровано в Об’єднаних Арабських Еміратах.

В грудні 2023 року Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США (U.S. Treasury Department) оголосило про посилення контролю за обмеженням цін на російську сиру нафту та нафтопродукти. Тоді ж американське відомство наклало санкції на ряд компаній, які займаються перевезеннями російської нафти з порушеннями цінових обмежень. Зокрема, OFAC наклало санкції на компанію SUN Ship Management D Ltd  (SUN Ship), яка базується в ОАЕ і належить російському "Совкомфлоту". Ця компанія управляє понад 20 суднами. Також SUN Ship потрапила під санкції Європейського Союзу та Великої Британії.

Тоді ж під санкції США потрапила компанія Voliton DMCC, яка також базується в ОАЕ.

Вже в січні 2024 року Міністерство енергетики та інфраструктури Об’єднаних Арабських Еміратів заборонило вхід у свої води суднам під прапором Камеруну. Ці заходи безпеки направлені на дотримання санкцій, адже судна можуть перевозити російську нафту.