Федеральний суд Австралії відхилив позов "Русала" до Rio Tinto Group щодо законності обмеження постачання сировини з підприємства Queensland Alumina (QAL), у якому російській компанії належало 20%.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg.

Австралійська "дочка" "Русала" Alumina and Bauxite Co. звернулася до суду у 2022 році, посилаючись на порушення договірних зобов'язань з боку QAL, що належить Rio Tinto. Після того, як уряд Австралії навесні 2022 року ввів санкції проти росії, Rio Tinto взяла 20% частку в QAL під свій контроль.

Суддя Федерального суду, який розглядав справу, дійшов висновку, що санкції країни проти росії є достатньою підставою для оголошення форс-мажору за контрактами з "Русалом".

Rio і Queensland Alumina планують продовжувати свою діяльність з урахуванням того, що "Русал" позбавлений можливості отримувати постачання глинозему та бокситів "доти, доки діють санкції", повідомив представник гірничодобувної компанії.

Австралія в березні 2022 року ввела заборону на експорт до росії глинозему та бокситів у рамках санкцій. Австралійський уряд заявив, що на частку Австралії припадає майже 20% глинозему, що поставляється в росію, і припинення експорту ключових компонентів для виробництва алюмінію обмежить випуск в рф металу, що має, у тому числі, важливу роль для оборонної промисловості.

Тоді ж "Русал" втратив доступ до Миколаївського глиноземного заводу. На Австралію та Миколаївський глиноземний завод у сукупності припадало близько 40% його споживання глинозему. "Русал" став закуповувати глинозем, якого не вистачає (близько 1,4 млн тонн на рік) у Китаї, Казахстані та Індії.