Індія відновлює постачання сирої нафти з Іраку, оскільки імпорт нафти з рф затримується через кризову ситуацію в Червоному морі внаслідок нападів хуситів на торгові судна, а також через загрозу санкцій США.

Про це пише ЦТС з посиланням на Splash

Згідно з даними Kpler, цього місяця Індія імпортувала з Іраку рекордні 1,3 млн барелів на день.

Зазначається, що росія стала головним постачальником сирої нафти в Індію після того, як почала пропонувати великі знижки на свою нафту після початку війни, що змінило світову торгівлю нафтою за останні два роки. Однак зараз це російське домінування слабшає.

Міністр нафти і природного газу Індії Хардіп Сінгх в січні заявив, що російська нафта втратила свою цінову перевагу в порівнянні з сирою нафтою Іраку.

Окрім проблем, що створюють атаки хуситів у Червоному морі, російські поставки нафти до Індії ускладнюють санкції. Згідно з аналізом Vortexa, за останні два місяці в Індії не було вивантажено жодного барелю нафти Sokol, багато в чому завдяки санкціям проти дочірньої з "Совкомфлотом" компанії Sun Ship Management.

Загалом 14 танкерів з нафтою з росії очікують на відвантаження через проблеми з оплатою, а індійська сторона відмовляється платити за нафту в доларах, побоюючись потрапити під санкції США. Пропонують заплатити в рупіях, які російська сторона не приймає.

Нагадаємо, що за підсумками 2023 року в структурі експорту нафти та нафтопродуктів із рф 50% припало на Китай, а 40% - на Індію. Після початку російського вторгнення в Україну Індія значно збільшила імпорт російської нафти, яка стала небажаною для західних країн. Її частка на індійському ринку станом на літо 2023 року збільшилася до рекордного високого рівня - 23% (до війни цей показник становив лише 2%).

При цьому, нафтопродукти, виготовлені з російської нафти в Індії, потім експортуються до ЄС. Так, повідомлялося, що у першому півріччі 2023 року Німеччина збільшила в 12 разів імпорт нафтопродуктів з Індії. Імпорт з Індії в основному складався з газойлів, які використовуються для виробництва дизельного або пічного палива. Індія виробляє ці газойлі з сирої нафти, яку країна закуповує у великих кількостях у росії.