За підсумками 2023 року в структурі експорту нафти та нафтопродуктів із рф 50% припало на Китай, а 40% - на Індію.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про це повідомили в уряді росії.

"Основними партнерами в поточній ситуації стали КНР, частка якої зросла приблизно до 45-50%, і, безумовно, Індія. Раніше в Індію практично не було постачання, за два роки загальна частка постачання в Індію склала близько 40%", - заявив російський віцепрем’єр Олександр Новак.

Він також додав, що постачання російської нафти до Європи знизилося в 10 разів. Якщо до російського вторгнення в Україну до ЄС експортувалося 40-45% нафти і нафтопродуктів з рф, то в 2023 році ця частка складе не більше 4-5%.

Раніше повідомлялося, що з початку 2023 року і станом на середину грудня країна-агресор експортувала близько 250 млн т сирої нафти, що на 7% більше показника 2021 року. Цього росіянам вдалося досягти, зокрема, завдяки історичному максимуму в торгівлі з Китаєм.

Щодо Індії, то вона стала одним з великих ринків, на який країна-агресор переорієнтовує свій експорт. Після початку російського вторгнення в Україну Індія значно збільшила імпорт російської нафти, яка стала небажаною для західних країн. Її частка на індійському ринку станом на літо 2023 року збільшилася до рекордного високого рівня - 23% (до війни цей показник становив лише 2%).

При цьому, нафтопродукти, виготовлені з російської нафти в Індії, потім експортуються до ЄС. Так, повідомлялося, що у першому півріччі 2023 року Німеччина збільшила в 12 разів імпорт нафтопродуктів з Індії. Імпорт з Індії в основному складався з газойлів, які використовуються для виробництва дизельного або пічного палива. Індія виробляє ці газойлі з сирої нафти, яку країна закуповує у великих кількостях у росії.

Ще одним з лідерів по закупівлі російської нафти є Туреччина. Як і Індія, ця країна переробляє сировину з рф і далі здійснює експорт у вигляді нафтопродуктів.