Українська влада докладає зусиль задля можливості відновлення авіасполучення з Києва та Львова. При цьому основний фокус спрямований на відновлення роботи аеропорту "Бориспіль".

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це в швейцарському Давосі повідомив заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма.

"Можу сказати, що ми дуже інтенсивно працюємо над відновленням авіасполучення в Україні... Обов'язково зробимо все можливе, щоб це реалізувати", - сказав він.

На запитання, чи справді зараз розглядається варіант відкриття аеропортів у Києві і Львові, Шурма відповів, що обидва аеропорти розглядають, але водночас "основний фокус" спрямований на "Бориспіль".

Щодо можливості відновлення авіасполучення влітку 2024 року заступник глави Офісу президента відповів: "Я не хочу називати якісь конкретні терміни... Якби це залежало лише від нас. Можливо, я був би готовий публічно взяти на себе зобов'язання, але думаю, що частка нашої домашньої роботи тут не більше ніж 20%". При цьому він зауважив, що можливість відновлення авіасполучення в Україні залежить від рішень міжнародних партнерів, незалежних регуляторів (зокрема, європейського авіаційного регулятора IATA), страхових компаній. Крім того, успіх цього рішення залежатиме, зокрема, і від здатності України забезпечити фізичну безпеку польотів.

"Наша команда й військові тісно співпрацюють з ізраїльськими колегами для вивчення їхнього досвіду. Ми абсолютно впевнені, що нам це вдасться", - розповів Шурма.

"Перед нами стоїть те саме завдання: створити правильні інструменти ризику, щоб авіакомпанії могли літати до Києва, який ми плануємо відкрити", - резюмував заступник глави Офісу президента.

Нагадаємо, що в листопаді 2023 року відбулося підписання Меморандуму між аеропортом "Бориспіль" та американською інфраструктурною консалтинговою компанією AECOM. Документ передбачає відновлення та модернізацію інфраструктури аеропорту.

В липні минулого року аеропорт відвідала делегація ірландського лоукостера Ryanair. "Розпочалася напружена робота: детально обговорюємо партнерство між авіакомпанією Ryanair та аеропортом "Бориспіль" стосовно заявленого стратегічного плану авіакомпанії щодо швидкого відновлення авіаперевезень, одразу після перемоги України та підтвердження EASA про безпеку польотів в українському небі", - коментувала тоді візит пресслужба аеропорту "Бориспіль".