Вантажообіг світової цивільної авіації у листопаді 2023 року зріс на 8,3% порівняно з аналогічним періодом 2022 року і склав 22,4 млрд тонно-кілометрів, повідомила Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA), пише ЦТС.

Збільшення попиту на вантажні перевезення щодо минулого року спостерігається четвертий місяць поспіль і динаміка приросту постійно зростає: у серпні 2023 року приріст становив - 1,5%, у вересні - 1,9%, у жовтні - 3,8%.

Тим часом, пропозиція потужностей для повітряних перевезень вантажів продовжує збільшуватися. У листопаді зростання склало 13,7% до торішнього рівня до 47,5 млрд тонно-кілометрів (зростання до рівня серпня 2019 року - 4,1%), що, як і раніше, зумовлено, насамперед, збільшенням пропозиції вантажних відсіків на пасажирських літаках. 

За словами генерального директора IATA Віллі Уолша, збільшення вантажообігу світової авіації на 8,3% у річному обчисленні - найкращий результат за минулі майже два роки.

"Очікується, що кінець року стане обнадійливим для вантажних авіаперевезень, незважаючи на значні економічні проблеми, які були присутні протягом 2023 року і збережуться на горизонті", - заявив глава IATA.

Вантажообіг повітряного транспорту за підсумками листопада 2023 року зріс у всіх найбільших регіонах світу.

Найвищі темпи приросту вантажообігу у листопаді показали перевізники Близького Сходу - 13,5%. Європейські компанії покращили показники вантажообігу на 6,7% рік до року