Завдяки роботі тимчасового морського коридору, оголошеного Україною, за підсумками грудня 2023 року країні вдалося експортувати через усі морські порти 7 млн 340 тис. тонн вантажів.

Як пише ЦТС, про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко. За її словами, цей показник збільшився на третину порівняно з листопадом.

Загалом за 12 місяців 2023 року морем Україна експортувала майже на 1 млн т більше товарів, ніж в 2022 році. Крім зерна, цим шляхом експортуються й інші товари, у тому числі метал. Після запуску альтернативного морського коридору зріс експорт виробів цієї групи. Так, у грудні в порівнянні з листопадом зріс показник вивезення напівфабрикатів на 40% та плоского прокату на 45,3%.

Натомість, як відзначили в уряді, експорт автомобільним транспортом й далі скорочується. Головна причина - польське блокування кордону. У грудні в порівнянні з листопадом показник впав на 18,3%. За підсумками року втрати склали -0,7%. Щоб розв'язати цю проблему, тривають перемовини на всіх рівнях.

У той же час Україна наростила експорт контейнерних вантажів - на 86% залізничним транспортом і на 36% - автомобільним. Зараз це найбільш ефективний вид транспорту для продукції з доданою вартістю, зауважила Свириденко.

Раніше генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков заявив, що морський експорт руди за підсумками першого кварталу 2024 року може досягнути показника 2-3 млн т на місяць.

Нагадаємо, що з серпня минулого року і до кінця грудня українським тимчасовим морським коридором було експортовано близько 13 млн т продукції до 24 країн.