Компанія Maersk повідомила, що вирішила в найближчому майбутньому не відновлювати рух суден через Червоне море через проблеми з безпекою і використовувати альтернативний маршрут - через мис Доброї Надії.

"Усі судна Maersk, які мали в найближчому майбутньому пройти через Червоне море і Аденську затоку, пройдуть на південь, через мис Доброї Надії", - цитують заяву компанії європейські ЗМІ. В Maersk заявили, що вважають ризики для суден у Червоному морі "суттєвими".

Ще в грудні компанія прийняла рішення не використовувати Червоне море, оскільки судна там зазнають атак з боку єменських хуситів. Потім рішення було переглянуте на тлі заяв про формування західної коаліції для забезпечення безпеки судноплавства в згаданому районі.

Проте вже 2 січня Maersk та німецька Hapag-Lloyd повідомили, що уникатимуть маршруту через Червоне море після нападу на судно Maersk Hangzhou.

Ризики для судноплавства в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, через яку проходить близько 10% світових морських постачань нафти, зросли на тлі війни Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС. Єменські хусити висловили свою підтримку палестинцям і атакують судна у протоці.