Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив 19 грудня, що планує поговорити з президентом рф про відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

Як пише ЦТС, про це повідомило агентство Anadolu.

"Незабаром ми зустрінемося з президентом росії Путіним і скажемо: "Давайте зробимо все можливе, щоб зерновий коридор працював. Сподіваюся, ми продовжимо свій шлях із позитивними відповідями", - про це Ердоган сказав під час спілкування з журналістами на борту президентського літака, який повертався з Угорщини.

"Давайте знайдемо спосіб керувати зерновим коридором, незважаючи ні на що", - додав Ердоган.

Нагадаємо, що росія з початку весни 2023 року максимально саботувала роботу зернового коридору, доки у липні остаточно не вийшла із Чорноморської зернової ініціативи. Після цього країна-агресор перейшла до інтенсивних ракетних і дронових ударів по портовій інфраструктурі України.

Завдяки зусиллям ЗСУ, ГУР, дипломатів та Мінвідновлення Україна налагодила роботу тимчасового коридору у Чорному морі без участі ООН і Туреччини, по якому експортується тепер не лише зерно, а і інша продукція.

Як повідомили сьогодні в Мінвідновлення, з серпня тимчасовим коридором було експортовано 10 млн т вантажів. За чотири місяці з портів Великої Одеси вийшли 302 судна, зайшли - 337, ще 79 суден мають зайти найближчим часом.