Дунайська комісія вчора, 14 грудня, на 100-й ювілейній сесії під головуванням України прийняла рішення припинити членство росії в організації через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише ЦТС.

Росія має вийти зі складу організації до 29 лютого 2024 року, інакше члени Комісії більше не визнаватимуть своїх зобов’язань перед росією згідно з установчою Белградською конвенцією.

"Це рішення є належною відповіддю на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї. Воно також грунтується на попередньому рішенні Комісії, ухваленому 17 березня 2022 року, про відхилення повноважень росіян, заборону росіянам брати участь у всіх засіданнях і звільнення росіян із Секретаріату", - додав він.

Нагадаємо, в березні 2022 року Дунайська комісія на позачерговій сесії ухвалила рішення відхилити повноваження будь-яких представників російської федерації у Дунайській комісії до відновлення миру, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно-визнаних кордонів.

А в червні 2022 року Дунайська комісія розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила росія, та створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з режиму навігації на р. Дунай у складі виключно придунайських держав, без російських представників.