Німецький поштовий холдинг DHL Group, підбиваючи підсумки 2023 року, поділився, які нестандартні проекти його співробітникам довелося реалізовувати впродовж року, пише ЦТС.

Найнезвичайніші вантажі-2003 від DHL виглядають так: три ламантина, яких доправили з Огайо у Флориду; п'ять локомотивів, які перевезли із США до Перу; бобслейні сани, що доправили з Європи до Китаю; три лопаті вітроенергетичної установки із США до Туреччини.

У жовтні 2023 року DHL виконала перевезення трьох ламантинів із Цинциннаті у штаті Огайо до Тампи у штаті Флорида. Спочатку їх доставили літаком до Орландо, а звідти вже везли автотранспортом до кінцевого пункту призначення. Вага цих морських ссавців складала від 340 до 450 кілограмів. Для перевезення використовувалися спеціально збудовані контейнери із системою розпилення води для зволоження шкіри тварин, у дорозі їх супроводжував ветеринар.

У DHL навіть запам'ятали імена ламантинів - Солейль, Каліопа та Пікколіна. Їх врятували ще крихітними дитинчатами у 2021 році у Флориді. У зоопарку в Цинциннаті вони підросли і набрали достатньої ваги, щоб повернутися в дику природу, а в зоопарку в Тампі вони пройдуть остаточну реабілітацію. На початку наступного року їх планується випустити на волю у Флориді.

img

У вересні 2023 року DHL доставила морем з Х'юстону в США до Кальяо в Перу п'ять локомотивів, закуплених перуанським залізничним оператором. Довжина кожного складала понад 20 метрів, вага - 186 тонн. Навантаження на борт здійснювалося за допомогою суднових кранів. Доставка зайняла 12 днів - з Мексиканської затоки через Панамський канал у Перу. Планували операцію фахівці компанії два місяці, скрупульозно прораховуючи кожен крок.

img (1)

У квітні 2023 року DHL доставила з Тунісу до Німеччини ключ, щоб врятувати маленьку пташку, яку господар залишив у замкненій квартирі без води та їжі, а ключ випадково забрав із собою, їдучи до Тунісу. DHL за лічені години доставила рятівний ключ з аеропорту Тунісу до свого хаба в Лейпцигу, а звідти його забрала подруга забудькуватого мандрівника. Пізніше вона надіслала в DHL лист подяки - пташку врятували, двері зламувати не довелося.

img (2)

У жовтні 2023 року DHL доставила з Кельна у Німеччині до Янцину в Китаї 21 бобслейні сани для спортсменів з кількох європейських країн. Без саней їхня участь у кубку світу IBSF з бобслею була б фізично неможливою. Кожні сани були близько 4 метрів завдовжки. DHL довелося спочатку забрати сани у національних бобслейних федераціях кількох країн та доставити їх до Кельна. Наступна зупинка була в Люксембурзі, звідки сани були відправлені авіатранспортом до Пекіна, а з Пекіна їх двома вантажівками доправили до місця проведення змагань у Яньціні.

Складність проекту полягала, з одного боку, у вкрай стислих термінах на доставку, оскільки спортсмени, готуючись до змагань, тренувалися до останньої хвилини, а, з іншого боку, у тому, що вантаж вимагав вкрай обережного поводження: бобслейні сани точно налаштовуються під конкретного спортсмена, і при транспортуванні важливо ці налаштування не збити.

img (3)

У серпні 2023 року DHL доставила з Х'юстона у США до Ізміру в Туреччині три лопаті вітроенергетичної установки. Вони були необхідні для заміни пошкоджених на турецькій вітроелектростанції.

Кожна лопасть мала довжину 50 метрів та важила близько 14 тонн. Доставка здійснювалася морем та зайняла цілий місяць. DHL зафрахтувала для цього проекту судно, оснащене потужними кранами. З порту Ізмір вантаж перевезли на місце довгомірними трейлерами.

img (4)