Туреччина, Румунія і Болгарія, які є членами НАТО, наближаються до угоди про створення спільних сил для знешкодження мін, що потрапляють у їхні частини Чорного моря внаслідок війни рф проти України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що заступники міністрів оборони трьох країн мають зустрітися в середу в Анкарі, щоб узгодити деталі створення підрозділу з розмінування.

Міністерства оборони Туреччини, Румунії і Болгарії поки не коментували цю інформацію.

У разі схвалення угоди, мінно-тральні сили не вважатимуться операцією НАТО, але стануть першою великою спільною дією чорноморських союзників з часу, коли російський диктатор Владімір Путін віддав наказ про вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Коаліція має бути мирною і спрямованою на подолання загрози головному торговельному маршруту, особливо для зерновозів і суден, що займаються розвідкою енергоресурсів у цьому регіоні. 

Нагадаємо, що ще 10 жовтня з’явилася інформація, що Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спеціального підрозділу для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні територіальні води через російську агресію проти України. Зазначалося, що дана ініціатива не є операцією НАТО.

Пізніше у жовтні мінно-тральна група зі складу ВМС Болгарії та Румунії розпочала траління акваторії Чорного моря поблизу берегів Болгарії на маршруті нового українського морського коридору.