Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) погрожує заблокувати українським перевізникам кордон зі свого боку, якщо Єврокомісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах Європейського Союзу.

Про це пише ЦТС з посиланням на UkrAgroConsult.

Зазначається, що на прикордонному переході "Вишнє Німецьке - Ужгород" уже сформувались великі черги вантажівок, як їдуть в Україну. В пріоритеті залишаються вантажні перевезення швидкопсувних продуктів, тварин і гуманітарної допомоги, при цьому водії повинні пред’явити необхідні документи про вантаж, що перевозиться.

Тим, хто не везе швидкопсувний товар, доводиться стояти 4-5 днів.

За підрахунками словацької асоціації транспортних компаній CESMAD Slovakia, за останні півтора року трафік українських вантажівок зріс приблизно на 600-800%. Це, звісно, пов’язано з війною та блокадою українських морських портів, через що Євросоюз скасував дозвільну вимогу для українців.

Однак, стверджують словаки, це також створює простір для численних порушень. Тому словацький перевізник звернувся до Міністерства транспорту Словаччини з проханням ретельніше перевіряти українців на предмет нелегальних пересадок, технічної недбалості транспортних засобів та шахрайства з тахографами. Крім того, звернувся з проханням до Ради ЄС, щоб відновити дозвільний порядок для українських вантажівок.

Голова UNAS Станіслав Скала заявив, що вони вимагатимуть повернення дозволів для українських перевізників.

"Якщо Європейська транспортна комісія це не зробить, то UNAS готовий негайно підтримати польських перевізників на кордоні та заблокує перетин кордону для українських перевізників зі словацького боку", - сказав він.