АТ "Укрзалізниця" до кінця 2023 року планує завершити проект по перенесенню пункту прикордонного огляду поїздів на кордоні з Польщею на станцію Мостиська 2. Це має скоротити час огляду вантажних поїздів та пришвидшити процес їх передачі на кордоні.

Про це в коментарі ЦТС розповів операційний директор і член правління АТ УЗ Вячеслав Єрьомін.

"Зі свого боку ми запланували перенесення прикордонного огляду. Зараз виходить, що поїзди до станції Мостиська 2 зупиняються дещо в стороні, де їх оглядають. У нас вже запроектовані роботи (паркан, відеокамери, вишки та ін.). Ми плануємо їх реалізувати до кінця року і перенести цей огляд на станцію Мостиська 2", - зокрема, сказав Єрьомін.

Він уточнив, що цим питанням компанія займається з 2022 року.

Реалізація даного проекту є одним з точкових рішень, які дозволять пришвидшити рух вантажних поїздів на західному кордоні. За розрахунками, скорочення часу огляду вантажних поїздів на перегоні з 2 годин до  40 хвилин на порожній склад та 80 хвилин на завантажений - дозволить збільшити обмін на 1-2 поїзди на добу.

Відзначимо, що зараз фактична пропускна спроможність станції Мостиська 2 становить 6 потягів на добу (3 - по колії 1520 мм, 3 - по колії 1435 мм). Разом з тим, технологічні можливості дозволяють збільшити ці показники до 10 потягів на добу (6 - по колії 1520мм и 4 - по колії 1435мм).