Комітет із питань бюджету рекомендував Верховній Раді України ухвалити проект закону про державний бюджет на 2024 рік у другому читанні.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомила голова профільного комітету Роксолана Підласа (фракція "Слуга народу").

"Комітет рекомендував Бюджет-2024 до 2-го читання", - написала вона у Facebook.

Зі свого боку народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") у своєму телеграм-каналі уточнив, що текст законопроекту до другого читання майже не змінився. Він припустив, що розгляд у другому читанні та фінальне ухвалення законопроекту про держбюджет на 2024 рік відбудеться наступного тижня.

Відзначимо, що прийнятий у першому читанні документ передбачав значні скорочення для транспортної галузі. Зокрема, ще у вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що фінансування дорожнього фонду передбачене на мінімальному рівні.

Бюджет Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури скоротили з 54,5 млрд грн до 9,8 млрд грн, Державного агентства відновлення - з 60,8 млрд грн до 35 млрд грн.

Також постраждав фонд страхування цивільних суден, який був створений для заохочення судновласників направляти судна до українських чорноморських портів в умовах російської агресії. Якщо початково загальний обсяг компенсацій передбачався у розмірі до 20 млрд грн, то на 2024 рік по цій статті заклали лише 2 млрд грн.

Якщо порахувати, що вартість балкеру типу Handysize з вантажем 30 тис. тпшениці може складати до 33,5 млн дол., а Panamax -  49,5 млн дол., то 2 млн грн вистачить для покриття потенційних витрат лише 1-1,5 судна. Депутати пропонували до першого читання збільшити розмір фонду хоча б до 8 млрд грн, але поправка тоді не пройшла через бюджетний комітет.