Бразильська гірничовидобувна компанія Vale очікує, що у четвертому кварталі поточного року глобальні продажі залізної руди та ціни на неї будуть дещо вищими, ніж у попередньому кварталі. Про це заявив Марчелло Спінеллі, виконавчий віцепрезидент Vale (Iron Solutions) при обговоренні фінансових результатів компанії у липні-вересні.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Він зазначив, що компанія бачить баланс попиту і пропозиції на залізну руду у світі.

Прогнози компанії щодо Китаю наразі більш оптимістичні, ніж у деяких інших учасників ринку, причому ці настрої віщують хороші перспективи для рівнів продажів руди й цін на неї в четвертому кварталі. Окрім того, Спінеллі зауважив, що Vale також високо оцінює можливості продажу руди до Індії – компанія нещодавно підписала контракт на постачання у цю країну 5 млн т сировини.

Китай зазвичай споживає понад 70% світових морських постачань залізної руди. За словами Спінеллі, після нещодавнього сповільнення темпів зростання Vale бачить, що уряд країни має чітку мету зберегти цілі щодо ВВП, підтримки інфраструктури й зростання рівня виробництва в країні.

CEO Vale також прогнозує що Китай у 2024 році, імовірно, збалансує свій нинішній високий рівень експорту металопродукції, оскільки внутрішній інфраструктурний сектор почне потребувати більше сталі. За його словами, руда буде мати більший попит через брак брухту, необхідного для  електродугових печей.

У третьому кварталі бразильська компанія реалізувала 69,71 млн т ЗРС у порівнянні з 65,38 млн т в аналогічний період 2022-го. Базові ціни на сировину із вмістом заліза 62% зросли до 114 доларів за тонну зі 103 доларів у липні-вересні минулого року.

Водночас китайські ціни на залізну руду у портах 30 жовтня досягли 16-місячного максимуму на тлі стійкого попиту, підтримуваного високими темпами роботи китайських сталеливарних заводів. За оцінками Platts, портові біржові індекси залізної руди з вмістом 62% заліза складали 972 юані за тонну FOT Східний Китай (132,8 доларів) що є найвищим рівнем з червня 2022-го.

Попри негативну маржу китайські сталеливарні заводи працювали з високим рівнем завантаження доменних печей, що підтримало попит на руду. Окрім того, деякі види металопродукції, наприклад оцинкований та холоднокатаний плоский прокат, мали хорошу маржу.