Вартість фрахту суден та перевалки в одеських портах в рази дорожчі, ніж в Констанці. Зараз фрахт до Одеси може бути в рази дорожчий, ніж в Констанці - 40 доларів/т проти 16 доларів/т. Перевалка в Одесі також втричі дорожча. До повномасштабного вторгнення вартість українського фрахту була майже ідентичною до румунської. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Elevatorist.

Як зазначають аналітики Barva Invest, раніше фрахт в Одесу, як і в Констанцу, коштував 16 доларів/т, а перевалка на судно - 10 доларів/т. Зараз вартість фрахту може сягати 40 доларів/т, а перевалки - 27+ доларів/т.

"Зараз все це - ризик зумовлений терором росії. Тож постійних затрат багато, а потік суден та безпекові заходи обмежують завантаженість терміналів. Через це перевалка значно дорожча і зараз коштує близько 27 доларів/т. На різних стадіях логістичного ланцюжка оператори ринку закладають собі прибуток "за воєнні ризики" що виливається у додаткових 10-15 доларів/т", - йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що на такі ціни можна розраховувати, якщо морські порти запрацюють хоча б на рівні минулої осені, коли діяв зерновий коридор.

Нагадаємо, що тимчасовим маршрутом, оголошеним Україною, до чорноморських портів України зайшли вже 20 суден.