У четвер, 21 вересня, два літаки F-35A ВПС Норвегії приземлилися у Фінляндії на автомобільне шосе після участі у спільних тренувальних польотах з фінськими F-18. Відразу після приземлення була проведена дозаправка при працюючих двигунах, після чого F-35 злетіли та були готові до виконання нових завдань.

Як пише ЦТС з посиланням на повідомлення ВПС Норвегії, це перший випадок, коли літаки F-35A здійснювали посадку на автодорогу.

"Це віха. Не лише для ВПС Норвегії, а й для скандинавських країн і для НАТО. Це демонструє нашу здатність реалізувати концепцію розосередження", - прокоментував генерал-майор Рольф Фолланд, командувач Королівськими ВПС Норвегії.

sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland - Foto Eivind Byre _ Forsvaret

Він зазначив, що винищувачі є вразливими на землі, тож, можливість використання невеликих аеродромів, а тепер і автомагістралей, підвищує живучість літаків.

Зазначається, що США раніше проводили посадки на автомагістралі з деякими своїми літаками модифікації F-35B, але це була так звана версія STOVL (короткий зліт/вертикальна посадка). Адже цей літак може приземлятися більш-менш вертикально, наприклад, на авіаносці та дороги.

Читайте також Військовий аеродром на дорозі: Польська "таємниця"

20230921_OAV_51364_export

Foto Eivind Byre _ Forsvaret