Із Одеського порту вийшло друге судно після припинення дії Чорноморської зернової ініціативи.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Друге з заблокованих через війну суден вийшло з Одеського порту та йде тимчасовим коридором", - йдеться в повідомленні.

Балкер Primus сінгапурського оператора під прапором Ліберії рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України.

Судно перебувало в порту з 20 лютого 2022 року з металопродукцією для країн Африки. Пунктом призначення був вказаний болгарський порт Варна. Ввечері 27 серпня судно увійшло в територіальні води Румунії.

Станом на 8:00 28 серпня, згідно з даними сервісів дослідження руху суден, балкер перебував вже значно південніше порту Варна. Пунктом призначення вже значиться Дакар, куди балкер має орієнтовно прибути 16 вересня.

Якщо вірити даним Marinetraffic, то після виходу з українських вод судно рухалося на південь поза територіальними водами Румунії і Болгарії.

photo_2023-08-28_10-00-39

photo_2023-08-28_10-00-39 (2)

Це друге судно, яке скористалось тимчасовим коридором для цивільних суден.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації.

Першим цей шлях пройшов контейнеровоз Joseph Schulte 16 серпня 2023 року.