Китай випередив Грецію і вперше став найбільшим за валовою місткістю судновласником у світі. При цьому Греція зберігає перевагу в рейтингу дедвейту флоту.

Як пише ЦТС з посиланням на Порти України, про це свідчать дані Clarksons Research.

Повідомляється, що наразі сумарна валова місткість суден, що належать Китаю, становить 249,2 млн реєстрових тонн (GT), Греції - 249 млн GT. На третьому місці знаходиться Японія з 181 млн GT. За нею йдуть Південна Корея та США, які мають по 66 млн GT.

Як відзначили в Clarksons Research, у КНР зараз найбільша частка флоту балкерів (24%) та контейнеровозів (16%). Найбільші китайські судновласники - державні компанії, такі як COSCO та China Merchants.

Аналітики нагадують, що на початку 2000-х років торговельний флот Китаю становив приблизно 5% всього світового флоту, проти 15% зараз. За останні 10 років місткість торгового флоту КНР зросла більш ніж удвічі.

Як писав ЦТС, вперше за 30 років Панаму було посунуто з першого місця у світі за валовим тоннажем суден, що ходять під прапором цієї країни. На лідируючу позицію вийшла Ліберія. В 2023 році флот суден під ліберійським прапором збільшився на 5,6% , і тепер ця країна випереджає Панаму на 2,2 млн брутто-тонн.

Однак Панама й досі зберігає лідерство за кількістю суден під її прапором - їх більше на понад 3,2 тис. одиниць.

В 2021 році лідером серед країн за сукупною вартістю флоту була Японія.