З огляду на вихід росії з зернової угоди та обстріли росіянами українських дунайських портів, Румунія має намір збільшити обсяги транзиту українських аграрних вантажів своєю частиною Дунаю.

Як пише ЦТС, про це Bloomberg розповіла міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску.

Зокрема, вона сказала, що Румунія може відкрити нові пункти пропуску на кордоні з Україною, збільшити кількість персоналу на існуючих пунктах пропуску та залучити додаткових лоцманів з числа пенсіонерів і військових морських офіцерів, щоб прискорити транзит суден через канали Дунаю.

"Ми перебуваємо в тісному контакті з Україною, щоб визначити найкращі варіанти збільшення та прискорення цього транзиту, - заявила Одобеску в телефонному інтерв’ю. - Ситуація з безпекою, звичайно, непроста, але ми дуже віддані продовженню допомоги Україні".

Відзначається, що вже з серпня кількість лоцманів на румунському дунайському каналі Суліна поступово почнуть збільшувати за рахунок капітанів-пенсіонерів і капітанів ВМС з нинішніх 40 до 60.

Раніше повідомлялося, що обговорюється можливість транспортування українського зерна потягами через територію Болгарії до портів Греції. Однак, як пише Bloomberg, це залежатиме у тому числі від того, чи матимуть грецькі порти необхідні потужності для перевалки української агропродукції .