Польський авіаперевізник LOT отримав дозвіл на польоти за полярне коло для літаків Boeing 787-8 та 787-9 - щоб оминати повітряний простір росії, пише ЦТС.

Boeing 787-8 та 787-9 - найбільші лайнери, які можуть взяти на борт 250-290 пасажирів. 17 червня перший з них виконав рейс новим маршрутом з варшавського аеропорту Шопена до Токіо.

В результаті, як повідомила авіакомпанія, цей політ тривав на півтори години менше, ніж колишніми маршрутами (які могли займати і 14 годин). Це дозволило суттєво заощадити паливо та взяти більше вантажів.

Такий арктичний маршрут, однак, має свої обмеження - можливість його виконання залежить від рівнів космічного прогнозу, які впливають на супутникові та навігаційні системи, а також на радіозв'язок.

Щоб розпочати здійснення таких операцій, команда працювала кілька місяців: необхідно було підготувати нові документи та процедури, навчити авіадиспетчерів, пілотів та інших членів екіпажу.

Авіалайнер, що відправився в Токіо за новим маршрутом, був оснащений полярним комплектом для виживання, що включає полярні комбінезони для екіпажу, фольгу NRC для пасажирів, і навіть пили для льоду.

Арктичний маршрут відкриває перевізнику нові можливості перельотів. Так, днями LOT оголосив, що почне здійснювати рейси з Варшави до Ташкента, долаючи майже чотири тисячі кілометрів. Політ до столиці Узбекистану триватиме 4,5 години, перший рейс заплановано на 23 лютого 2024 року.

m29898763,TRASA-POLARNA-LOT