У столиці Франції мають намір очистити річку Сену в рамках підготовки до літньої Олімпіади-2024, яка відбудеться у Парижі.

Про це пише ЦТС з посиланням на 24tv.

Купатися в Сені заборонено ще з 1923 року. Річка дуже забруднена та має активний рух водного транспорту. Але за рік Париж хоче очистити головну річку міста до початку Олімпійських ігор.

Це вже не перша спроба французької влади зробити Сену придатною для купання. Ще 1990 року тодішній мер Парижа Жак Ширак (який згодом став президентом) обіцяв, що викупається в цій річці протягом трьох років. Цього так і не сталося.

У наступному році, під час церемонії відкриття головних спортивних змагань заплановано урочистий парад човнів на Сені. Також на річці хочуть провести змагання з плавання: дві гонки на довгі дистанції та частину тріатлону.

Бюджет проекту складає 1,5 млрд євро. Для початку вже встановили мережу підземних труб та насосів, щоб не допустити попадання у воду Сени шкідливих бактерій. Також влада вдосконалила очисні споруди вздовж водойми та приток: тепер стічні води з паризьких будинків не потрапляють безпосередньо в річку.

Після закриття Ігор вздовж річки облаштують кілька пляжів. І там, обіцяють, нарешті можна буде купатися. Спочатку відкриють 4 зони відпочинку у найпопулярніших місцях. А потім їхня кількість збільшиться.