В ООН розчаровані гальмуванням роботи Чорноморської зернової ініціативи

Новини 542 перегляди
Facebook0 Twitter

Експорт продовольства через морський гуманітарний коридор скоротився з пікових 4,2 млн тонн у жовтні 2022 року до 1,3 млн у травні.

Генеральний секретар ООН розчарований уповільненням темпів інспекції суден у рамках Чорноморської ініціативи та одностороннім виключенням росією порту Південний із зернової угоди, заявив заступник речника Генсека Фархан Гак.

Про це пише ЦТС з посиланням на Укрінформ

Він указав, що ці чинники призвели до гальмування руху суден через українські морські порти та падіння поставок продовольства на світові ринки.

"Експорт продовольства через морський гуманітарний коридор значно скоротився з пікових 4,2 млн тонн у жовтні 2022 року до 1,3 млн у травні, що є найнижчим показником від початку реалізації ініціативи", - зазначив Гак.

За його словами, генеральний секретар ООН закликає сторони прискорити операції та наполегливо просить їх "докласти всіх зусиль, аби забезпечити продовження цієї життєво важливої угоди, термін дії якої минає 17 липня".

Гак також нагадав, що, крім зернової угоди, між рф та ООН було укладено так званий "Меморандум про взаєморозуміння щодо російського експорту продовольства і добрив", виконання якого вимагає Москва, аби пом’якшити результати дії західних санкцій.

Нагадаємо, ЦТС писав, що днями заступник очільника МЗС росії Сергій Вершинін припустив, що 18 липня стане часом завершення зернової угоди. При цьому він наголосив, що дипломатичне відомство країни-агресора не виключає нових контактів з ООН щодо вивезення зерна.

Також нагадаємо, що напередодні речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що шансів на продовження Чорноморської зернової ініціативи немає.

Зауважимо, що в останні місяці російська сторона максимально саботує роботу зернового коридору, а з початку квітня пропуск суден до портів Великої Одеси або повністю зупинявся, або здійснювалися поодинокі перевірки суден.

В травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в квітні і травні 1059 і 1184 суден відповідно.

Читайте також Час покінчити з російським піратством у Чорному морі 



Наверх