Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в проектах відновлення України. Він передбачає виділення 840 млн євро на реалізацію в 2023 році пріоритетних проектів відновлення інфраструктури України, пише ЦТС.

Документ було підписано на полях Ukraine Recovery Conference 2023, яка відбувається цього тижня в Лондоні. 

"З початку повномасштабного вторгнення рф ЄІБ виділив Україні 1,7 млрд євро екстреної допомоги. Ці гроші були спрямовані на потреби державного бюджету та підтримали українську економіку. Сьогодні ми розширюємо нашу співпрацю у відновленні України. Ми будемо спільно працювати над низкою проектів, спрямованих на відновлення муніципальної та транспортної інфраструктури, поліпшення енергоефективності тощо", - зазначив Кубраков. 

Зокрема, передбачені меморандумом 840 млн євро будуть спрямовані на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проектів відновлення: транспортних мереж і міського громадського транспорту; муніципальної інфраструктури; громадських будівель з урахуванням енергоефективності; інфраструктури водопостачання та водовідведення.

Також ЄІБ профінансує розвиток цифрової трансформації та посилення кібербезпеки. 

Окрім цього, меморандум передбачає співпрацю України та ЄІБ щодо: використання спеціального трастового фонду від ЄІБ "EU for Ukraine Fund"; кредитування проектів в Україні за підтримки гарантій Європейського фонду сталого розвитку плюс (EFSD+).

Також Міністерство відновлення та ЄІБ працюватимуть над впровадженням та застосуванням пакету технічної та консультаційної допомоги для України на суму близько 100 млн євро.