Міністри транспорту держав G7 (США, Канада, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія та Японія) за підсумками саміту в Японії прийняли рішення підтримати відновлення транспортної інфраструктури України та сприяти розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту української продукції. 

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

G7 у співпраці з Координаційною платформою донорів ухвалили спільну Декларацію, якою засудили руйнування росією глобальних ланцюгів постачання, зокрема, це стосується спроб підриву навігації цивільних суден в Чорному морі та пошкодження української транспортної інфраструктури.

"Повномасштабне вторгнення росії поставило логістичні виклики не тільки перед Україною, але й перед усім світом. Порушення ланцюжків постачань, перешкоджання навігації в Чорному морі, штучне блокування українського агроекспорту провокують загострення гуманітарних проблем в світі та спричиняють ріст цін на продовольство. Наше глобальне завдання - протистояти російській агресії та підтримувати розвиток світової логістики. Без працюючих транспортних шляхів в Україні глобальна архітектура логістики опиниться під загрозою", - зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 

Також міністри транспорту G7 погодились активізувати міжнародні зусилля з розвитку програми ЄС "Шляхи Солідарності". Вона передбачає фінансову підтримку проектів розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту українського продовольства.

Йдеться про розвиток Дунайського портового кластеру, прикордонної інфраструктури на кордоні з ЄС та Молдовою тощо. 

Окрім цього, міністри транспорту G7 наголосили на важливості стабільної роботи зернової ініціативи та розвитку стійких транспортних зв’язків між Європою та Азією в обхід росії.

Зокрема, особлива увага надаватиметься розвитку "Середнього коридору" (Middle Corridor) та Центральної Транскаспійської транспортної мережі (Central Trans-Caspian Network).