Stadler представив на виставці Rail Business Days в Остраві двоповерховий електропоїзд сімейства KISS, який експлуатуватиметься словацьким національним оператором пасажирських перевезень ŽSSK.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Контракт на постачання чотирьох таких поїздів було підписано у грудні 2021 року.

Двоповерхові поїзди будівництва Stadler вперше з'являться у Словаччині.

Вони розраховані на швидкість 160 км/год та призначені для обслуговування регіональних ліній у західній та центральній частинах країни. Введення поїздів в експлуатацію заплановане на кінець 2023 року.

У шестивагонному поїзді завдовжки 155 м - понад 600 місць для сидіння у салонах першого та другого класу. Передбачено безбар'єрний доступ до поїзда для пасажирів з обмеженою мобільністю.

У вагонах є просторі багатофункціональні зони для інвалідних колясок, дитячих колясок, велосипедів та багажу, мережа Wi-Fi для доступу до Інтернету, розвинені системи інформування пасажирів та відеоспостереження, пристрої підрахунку кількості пасажирів та споживання електроенергії.

Салони та кабіна машиніста оснащені системами кондиціювання повітря. На дахах вагонів змонтовано відеокамери, які контролюють роботу струмоприймачів.

На поїзді встановлено пристрої європейської системи керування рухом поїздів ETCS за допомогою словацької системи АЛС MIREL VZ1.

За розробку поїздів KISS для Словаччини відповідав інжиніринговий центр Stadler у Празі, який також є координатором проекту. Раніше Stadler поставила до Словаччини одноповерхові електро- та дизель-поїзди.